About

Εν Αρχή

Το φροντιστήριο

Έως το 2018 το φροντιστήριο Αρωγή για το λύκειο ήταν ο χώρος όπου μαζί με τους μαθητές δίναμε κάθε χρόνο τη μάχη των πανελληνίων εξετάσεων – και σε γενικές γραμμές κερδίζαμε. Ξεκίνησα να διδάσκω από το 1996 και πολύ σύντομα, πρώτα μέσω ιδιαιτέρων μαθημάτων κι έπειτα στις αίθουσες των φροντιστηρίων, πέρασα στην αρένα της γ’ λυκείου. Όπου εκεί χρόνο με το χρόνο, άρχισε να χτίζεται η εμπειρία επάνω στο θέμα “Πανελλήνιες Εξετάσεις”.

Διδάσκοντας στη γ΄ λυκείου με το καιρό μαθαίνεις πως το να γνωρίζεις πολύ καλά μια συγκεκριμένη ύλη είναι απαραίτητο. Το να μπορείς να τη μεταδόσεις είναι πολύ σημαντικό. Αλλά το να καταφέρεις να προετοιμάσεις κάποιον ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει σε ένα τρίωρο διαγώνισμα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, που το μαθαίνεις μόνο σε βάθος χρόνου.

Το 2002 από κοινού με τη καθηγήτρια φιλόλογο Αντιγόνη Παπαδοπούλου (και μετέπειτα σύζυγό μου) αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το χώρο φιλοξενίας των μαθητών μας. Το 2008 επεκταθήκαμε και σε 2ο χώρο και για δέκα ακόμη χρόνια συνοδεύαμε χέρι χέρι τους μαθητές μας μέχρι τις πύλες του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος. Και η συγκεκριμένη διαδρομή έφτασε στο τέλος της όταν ήρθε μια πρόταση από κάποιο ιδιωτικό σχολείο που δεν ήταν δυνατόν να απορριφθεί.

Όπως όμως λένε, τα κτήρια φεύγουν αλλά οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες μένουν.

Books, more Books!

Τα συγγράμματα

Δεν ξεκινάς τη δημιουργία φροντιστηριακών σημειώσεων με σκοπό να φτιάξεις ένα εξωσχολικό βοήθημα, κι αν το κάνεις θα αποτύχεις.

Όλα ξεκινούν από μια αρχική συλλογή ασκήσεων. Η συλλογή αποτελείται αρχικά από ασκήσεις που αλιεύεις από τα διάφορα βοηθήματα κι αργότερα, πολύ αργότερα, από ασκήσεις που η ανάγκη σε οδηγεί να δημιουργήσεις μόνος σου. Αρχικά δεν αποτελούν παρά κάποιες έξτρα ασκήσεις για εξάσκηση αλλά αμέσως αρχίζει η ανατροφοδότηση από τους μαθητές. Σταδιακά ανακαλύπτεις ότι οι ασκήσεις αυτές πρέπει να έχουν συνοχή. Να έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, άρα λύνοντας ο μαθητής κάθε σύνολο από αυτές, να εκπαιδεύεται κάθε φορά σε συγκεκριμένο τμήμα της τελευταίας σου παράδοσης. Αλλά να υπάρχουν κι αυτές που θα έχουν κι “εξεταστικό” χαρακτήρα, να μπορεί ο μαθητής να “τεστάρει” τις γνώσεις του γύρω από το σύνολο της ενότητας. Μετά είναι και οι ασκήσεις “άγκυρες”, αυτές που θα “δένουν” τη μια ενότητα με την άλλη και παράλληλα θα του δίνουν μια διαρκή υπενθύμιση σε κομμάτια της ύλης που έχει διδαχτεί στο παρελθόν. Και μέσα σε όλα αυτά, θα πρέπει να έχεις διαρκώς κατά νου τη “μόδα” των πανελληνίων εξετάσεων και να ανανεώνεσαι: δεν μπορεί ο μαθητής να εκπαιδευτεί με τις ασκήσεις που δίδασκες 5 χρόνια νωρίτερα.

Κι αν ο μαθητής χάσει το μάθημά του; αν δεν έχει κρατήσει καλές σημειώσεις από τη τάξη, αν δεν θυμάται αυτά που είχε ακούσει; Οι λυμένες ασκήσεις συμπληρώνουν από ανάγκη τη δυναμικά μεταβαλλόμενη συλλογή ασκήσεών σου, και με παρόμοιο τρόπο προστίθεται και η θεωρία.

Έτσι με τον καιρό, έχεις ένα σύνολο βοηθημάτων που φτιάχτηκαν όχι τόσο από εσένα, αλλά από την αλληλεπίδρασή σου με ένα μεγάλο σύνολο μαθητών. Ώσπου έρχεται η στιγμή που τα βοηθήματα αυτά μπορούν να πάρουν νέα μορφή. Αυτό όμως θα το δούμε σε άλλη σελίδα.

Τι άλλο;

Let ‘s do the math

Το blog – και άλλα συγγραφικά

Τι κάνεις όταν σε ενδιαφέρει η επικοινωνία της επιστήμης αλλά νιώθεις ότι τα υπάρχοντα κανάλια του διαδικτύου παρουσιάζουν μια πραγματικότητα όπως θα θέλαμε να είναι και όχι όπως είναι; Βάζεις κάτω τα μαθηματικά. Ελέγχεις τις προβαλλόμενες πληροφορίες και τις διασταυρώνεις με πηγές από τους σημαντικότερους πανεπιστημιακούς ανά την υφήλιο. Αναζητάς τις επιστημονικές δημοσιεύσεις για το θέμα που εξετάζεις αλλά και τις αντίστοιχες που αντιπαρατίθονται στις δημοσιεύσεις αυτές. Και προβάλεις τη τελική εικόνα, έχοντας την αυτάρεσκη ικανοποίηση ότι πρόσθεσες ένα λιθαράκι στην επικοινωνία της επιστήμης.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε το καλοκαίρι του ΄22 το blog “Let’s do the math“, το όνομα του οποίου “έκλεψε” η σειρά μαθημάτων που παρουσιάζεται σε αυτές τις σελίδες. Τα άρθρα του αφορούν λιγότερο τα μαθηματικά και περισσότερο τις λοιπές φυσικές επιστήμες, έτσι αν κοιτάζετε συχνά τον ουρανό κι αναρωτιέστε “αυτό είναι όλο;” αξίζει να τα επισκεφτείτε.

Πέρα από το blog, άρθρα που αφορούσαν την εκπαίδευση και τα μαθηματικά δημοσίευα παλαιότερα είτε στον τοπικό τύπο είτε και σε άλλες σελίδες στο διαδίκτυο – όπως για παράδειγμα εδώ, ή παλαιότερα στη σελίδα του φροντιστηρίου που δυστυχώς πλέον δεν υπάρχει. Όσα πάντως από αυτά έχουν διασωθεί θα βρουν μελλοντικά το δρόμο τους στο νέο blog.

Και να κλείσω με τα της συγγραφής. Πριν αρκετά χρόνια δια΄βασα μια όμορφη και σχετικά άγνωστη ιστορία που συνέβη στην αρχαία Αθήνα τη περίοδο του μεγάλου πολέμου για την οποία, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι αυτή η ιστορία θα έπρεπε να γίνει γνωστή. Χρειάστηκα λίγα περισσότερα χρόνια εντατικής έρευνας – στα οποία αναγκάστηκα να μάθω και αρχαία ελληνικά – για να μαζέψω το απαιτούμενο υλικό, ώστε η ιστορία αυτή να μετατραπεί σε μυθιστόρημα. Μετά την ολοκλήρωσή του όμως κατάφερε να βρει το δρόμο του στα τυπογραφεία και τα ράφια των βιβλιοπωλείων, οπότε άξιζε διπλά τον κόπο. Κυκλοφόρησε με τον ατυχή τίτλο “Άνδρες Αθηναίοι” – ο αρχικός του τίτλος ήταν “Αν τα δέντρα κοπούν” και κόπηκε από τον εκδότη. Η γλώσσα και το ύφος του είναι βγαλμένα από κάποια άλλη εποχή και η ανάγνωσή του με κάνει πλέον να κοκκινίζω από ντροπή, το περιεχόμενό του όμως εξακολουθεί να είναι το ίδιο διαχρονικό κι ενδιαφέρον. Έτσι αν κάποιος καταφέρει και αγνοήσει το ύφος του, πιστεύω ότι θα το βρει χαριτωμένο.

Ποιος είμαι

Μαθηματικά, εκπαίδευση και πάλι μαθηματικά

Η κύρια – και για τα περισσότερα χρόνια αποκλειστική – απασχόλησή μου από το 1996 και μετά ήταν η διδασκαλία των μαθηματικών σε μαθητές λυκείου. Αν και τα τελευταία χρόνια πέρασα στη διδασκαλία ενηλίκων μέσω σεμιναρίων που αφορούν άλλο αντικείμενο, η εκπαίδευση και τα μαθηματικά ήταν, όπως λένε, η αρχική αγάπη που δεν ξεχνιέται και δεν μπορείς παρά να επιστρέψεις σε αυτήν.

Μόνο που κάτι έχει πλέον αλλάξει.

Περνάμε εποχές όπου το παλαιότερα προφανές έχει γίνει δυσβάσταχτο. Το ιδιαίτερο μάθημα είναι όσο ποτέ ανάγκη αλλά έχει μετατραπεί σε πολυτέλεια και η δυσκολία του κόσμου να ανταποκριθεί σε αυτήν είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Κάτι λοιπόν έπρεπε να γίνει, κάτι να υπάρξει, που να κάνει την άμεση επαφή καθηγητή με μαθητή οικονομικά προσιτή. Επέλεξα τη μέθοδο των βιντεομαθημάτων, κάτι που δεν έχει εμφανιστεί έως τώρα, σε αυτή τη μορφή τουλάχιστον που θα δείτε στα βίντεο. Ο μαθητής παρακολουθεί το μάθημα όπως θα το παρακολουθούσε σε μια τάξη, χωρίς όμως τους κενούς χρόνους της αίθουσας διδασκαλίας ή του ιδιαίτερου και πάνω απ΄ όλα, σε σύγχρονη ψηφιακή παρουσίαση.

Πρόθεσή μου είναι τα βίντεο να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές. Στόχος μου, να τους βοηθήσει να περάσουν το σκόπελο των εξετάσεων με την επιτυχία που επιδιώκουν.

Ονομάζομαι Κώστας Θεολόγος και είμαι καθηγητής μαθηματικός. Τα βίντεο αυτά είναι το επιστέγασμα της εμπειρίας μου στην εκπαίδευση.

Μάθετε για τα βιντεομαθήματα

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα ή δείτε σε ένα βίντεο μια περιεκτική παρουσίαση της πλατφόρμας μαθημάτων.

Ζητήστε επιπλέον πληροφορίες

Καλέστε τηλεφωνικά ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας. Ζητείστε άμεση τηλεφωνική επικοινωνία ή μια δωρεάν δοκιμή των μαθημάτων.

Κύλιση στην κορυφή